Vláda podpísala dohodu s odbormi, lekári sa vrátia do nemocníc

03.12.2011 Celý región

Bratislava 3. decembra (TASR) - Vláda dnes nadránom po viacerých neúspešných rokovaniach dospela k dohode s lekárskymi odbormi. Lekári by sa tak mali vrátiť do slovenských nemocníc. Najprv však budú musieť podpísať nové pracovné zmluvy, keďže 30. novembra vypršala výpovedná lehota asi 1200 lekárom. Ako po podpise dohody avizovala premiérka Iveta Radičová, personálne oddelenia nemocníc sa otvoria už ráno a nové zmluvy sa začnú distribuovať v najbližších hodinách. \"Dospeli sme k dohode, ktorú je možné vnímať ako spravodlivú,\" povedala.
Poznamenala, že napriek tomu, že došlo k dohode, úsmev na tvári nemá. Dôvodom má byť to, že to bolo za cenu obrovského nasadenia lekárov, ktorí ostali v nemocniciach, ako aj veľkého napätia verejnosti, či bude zdravotníctvo fungovať. \"Pevne verím, že dohodu, ktorú sme uzatvorili, naplnia nielen tí zo strany vlády, ale aj druhá strana, ktorá prišla k záveru, že toto je obdobie, kedy je čas na takúto vážnu systémovú zmenu,\" uviedla.
Podpísanie memoranda je podľa šéfa Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Mariana Kollára dobrý prístup do budúcna, ani to však podľa jeho slov nezabráni odchodu slovenských lekárov do zahraničia. Ako totiž podotkol, navýšenie platov sa ani zďaleka nepriblížilo k ich požiadavkám. Avizoval, že lekári budú pozorne sledovať kroky nielen tejto, ale aj budúcej vlády v oblasti zdravotníctva tak, aby sa všetko, čo chceli zmeniť, aj zmenilo.
\"Nakoľko tá situácia došla až do takého kritického stavu, ktorý vyzeral, že má tendenciu ešte gradovať, možno práve vyhlásením núdzového stavu, sme sa rozhodli pristúpiť k tejto dohode, ktorá potvrdila, že naše požiadavky skutočne neboli o peniazoch,\" skonštatoval Kollár. Poukázal na to, že práve v platovej požiadavke boli odbory pri vyjednávaní najmenej úspešné. Mzdy lekárov by mali rásť trojetapovo, pričom od roku 2013 by mali stúpnuť na 1,25- až 2,3-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Odbory žiadali 1,5 až 3-násobok.
Zdravotníci sa rozhodli siahnuť po radikálnom riešení v podobe hromadných výpovedí lekárov pre neakceptovanie ich štyroch požiadaviek. V nich vyzývali na dodržiavanie Zákonníka práce, dofinancovanie systému, lepšie mzdové ohodnotenie a zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti. Vláda na ne reagovala vytvorením memoranda, ktoré zohľadňovalo možnosti štátu, to odbory odmietli a pripravili vlastné memorandum, ktoré zase odmietol kabinet. Problémom bolo najmä zabezpečenie platovej požiadavky lekárov.
V októbri sa podaním výpovedí do akcie zapojilo 2439 spomedzi asi 7000 lekárov, ktorí pracujú v slovenských nemocniciach. Niektorí lekári po ponuke 300-eurového zvýšenia platov zo výpovede stiahli. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva tak k 1. decembru nadobudli platnosť výpovede vyše 1200 lekárov. Podľa Kollára majú všetci garantovaný návrat na svoje pôvodné pozície.
Napätie, ktoré vzniklo v súvislosti s odborárskou akciou, pocítili aj pacienti. V mnohých nemocniciach totiž došlo k odkladu plánovaných operácií. Viaceré zariadenia okrem toho avizovali, že by mali problém aj so zabezpečením akútnej lekárskej starostlivosti. Tomu mal zabrániť núdzový stav, ktorý vláda vyhlásila od 29. novembra v 13 slovenských obvodoch a 16 nemocniciach. Napriek tomu však mnohí lekári nenastúpili do práce z dôvodu práceneschopnosti. Premiérka im všetkým zaželala skoré uzdravenie.
 

Vyberte región